Contact

Automatisering van HR-processen: De 5 hefbomen van succes!

De uitvoering van processen en workflows is onlosmakelijk verbonden met een goed organisatorisch beheer van de personele middelen.

In deze context is het gebruik van automatisering en kunstmatige intelligentie (AI) een onbereikbaar gegeven geworden waar HR-afdelingen moeilijk omheen kunnen.

Dankzij indicatoren die in real time worden verzameld en gepresenteerd op ergonomische dashboards, kunnen medewerkers van de HR-afdeling nu :

  1. In één oogopslag alle activiteiten identificeren waarop moet worden ingegrepen
  2. Procedures invoeren om het werk te optimaliseren
  3. Tijd besparen tussen processtappen
  4. Duidelijk knelpunten identificeren
  5. De informatiestroom vergemakkelijken
  6. Hulp bij de naleving van de arbeidswetgeving
  7. De stroom en vertrouwelijkheid van gegevens beveiligen
Bij het beheer van HR-processen leiden de zogenaamde "dagelijkse" taken vaak tot ingewikkelde administratieve procedures. En als deze taken niet goed worden geautomatiseerd, kunnen ze snel uitgroeien tot een hindernisbaan.

Bij de aanwerving of beëindiging van een werknemer bijvoorbeeld kunnen automatiseringsoplossingen "menselijke" fouten in de communicatie of informatieoverdracht tussen de betrokken diensten (operationele afdeling van de werknemer, IT, boekhouding, algemeen secretariaat, beveiliging, enz.) Hoe meer ondernemingen gefragmenteerd zijn in termen van het aantal dochterondernemingen verspreid over een bepaald grondgebied, hoe noodzakelijker dit type geautomatiseerd beheer wordt.

De voordelen van automatisering in 5 concrete voorbeelden

1. Vakantieverzoeken

Een geautomatiseerde toepassing heeft een drievoudig voordeel:
  1. Hiermee kan de werknemer zijn of haar verzoek registreren op een formulier dat automatisch het aantal resterende dagen aangeeft dat als verlof kan worden opgenomen.
  2. Planners hebben gemakkelijk toegang tot een gedeelde kalender om de juiste verdeling van vrije tijd binnen teams te controleren.
  3. En zodra de aanvraag is goedgekeurd, is geautomatiseerde gegevensverwerking door personeelszaken en financiën slechts een formaliteit.

2. Werving, selectie en indienstneming

De aanwerving van nieuwe werknemers is een van de belangrijkste HR-procedures. Het beheer ervan vereist de inzet van een bepaald aantal medewerkers binnen de HR-afdeling en de afdeling waarop de aanwerving betrekking heeft. De procedure is ook verdeeld in vele opeenvolgende fasen:

Het aanwervingsverzoek van het hoofd van de betrokken dienst, het verzoek om selectie van kandidaten, de interne en externe zoektocht naar kandidaten, de analyse en selectie van cv's, de oproep aan de geselecteerde kandidaten voor gesprekken en tests, de presentatie van de voorgeselecteerde kandidaten aan het hoofd van de betrokken dienst, enz.

Het is duidelijk dat het automatiseren van enkele stappen in deze complexe procedure het totale proces flexibeler maakt.

3. Ontslag van een werknemer

Net als bij aanwerving is het ontslag van een werknemer een complexe procedure die volgens zeer specifieke normen verloopt. De kleinste fout in de berekening of de procedure kan leiden tot financiële verliezen of zelfs gerechtelijke stappen. Het gebruik van automatiseringsoplossingen maakt het mogelijk de gegevensverwerking en de naleving van de vastgestelde normen te standaardiseren.

4. Integratie van een nieuwe werknemer

De automatisering van processen is ten zeerste aanbevolen om de succesvolle integratie van een nieuwe werknemer in goede banen te leiden. IT-tools zullen de planning van hun taken optimaliseren en hen operationeel maken vanaf hun eerste werkdag. Aan het einde van de dag kunnen automatisch meldingen worden verstuurd naar het personeel dat belast is met de follow-up.

5. Bijwerking van persoonsgegevens

Bepaalde gegevens (noodnummers, huisadres, enz.) worden verzameld wanneer een werknemer in dienst wordt genomen en moeten voortdurend worden bijgewerkt. Dit is een tijdrovende taak die handmatig wordt uitgevoerd. Door deze taak te integreren in de automatisering van procedures, hoeft de HR-afdeling de werknemers alleen nog maar te vragen een geautomatiseerd digitaal formulier in te vullen met al deze gegevens. Met de toestemming van de hiërarchie kunnen deze gegevens worden geïntegreerd in een cloudgebaseerd systeem.
Digitale marketeers aan het werk [AI-gegenereerde afbeelding]
Gidsen en tools

Digitale marketing: Een winnende strategie

Ontdek waarom digitale marketing een winnende strategie is voor bedrijven in de huidige digital-first wereld. Bereik een wereldwijd publiek, bespaar kosten en meet resultaten met digitale marketing. Ontdek de onderdelen van digitale marketing, waaronder SEO, contentmarketing, sociale-mediamarketing, e-mailmarketing en PPC. Begin uw digitale marketingreis met deze bruikbare tips en omarm de kracht van digitale marketing voor de groei van uw bedrijf.